divendres, 10 d’octubre del 2014

Patrick Modiano, Premi Nobel de Literatura

L’escriptor francès Patrick Modiano ha estat escollit com a Premi Nobel de literatura 2014.
Peter Englund, secretari permanent de l'Acadèmia sueca, ha anunciat que atorguen el premi a Modiano "per l'exploració de l'art de la memòria i perquè ha abordat el món durant l'ocupació" en la Segona Guerra Mundial. 


La Manolita Sanz, conductora de la tertúlia literària de Santa Coloma de Cervelló ens ha fet arribar aquestes reflexions que volem compartir amb tots vosaltres:

L'autor que no resol els enigmes que proposa
Encara que Patrick Modiano neix al 1945, quan l’ocupació alemanya de França havia acabat, l'escriptor situa la seva obra en aquest temps, perquè el considera un temps confús. Al 2012, l’editorial Anagrama va publicar en un sol volum, El lugar de la estrellaRonda de noche i Los paseos de circunvalación amb el nom de Trilogía de la Ocupación, amb un destacable pròleg de José Carlos Llop, una obra imprescindible per qui vulgui endinsar-se en l’incert i complex món modianesc.


I, per descomptat, si un estima París encara l'estimarà més amb Modiano. Sobretot, si un sap trobar aquelles zones on es barreja gent diversa i prou anònima com per crear l’adicció de tornar-hi per veure els canvis en els negocis o, qui sap, només l’impalpable pols del temps transcorregut. Sobretot, si hi ha passatges foscos.     
Quan s’han llegit diverses novel·les de Modiano, es pot anar seguint el traç de personatges que apareixen de diferents maneres. Qui és una simple cita en una página, en una altra pot ser el personatge central i un nom incert en unes pàgines, pot ser el que investiga un rar detectiu que decideix no explicar el fruit del seu treball al client que l’ha contractat. Com tots els grans, Modiano escriu una obra única. 
L'intriga és un element esencial de la seva obra, una intriga que no es resol. Quan s'acaba de llegir un llibre de Modiano, hom té més preguntes que respostes. 
Proveu a llegir-lo. Podeu començar per un dels seus relats més coneguts, En el cafè de la joventut perduda o potser, per darrera obra publicada a ca nostra és L'herba de les nits." 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada