dilluns, 6 d’abril del 2020

JOSEP M. BENET I JORNET (1940-2020)

Avui 6 d'abril ens ha deixat el dramaturg i guionista Josep Maria Benet i Jornet, autor fonamental del teatre català i tot un referent de la cultura catalana. 
Nascut a Barcelona l'any 1940 va estudiar filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona, i el 1962 s’incorporà com a alumne lliure a l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual.
Va debutar amb l'obra Una vella, coneguda olor el 1964, amb la que va guanyar el Premi Josep Maria de Segarra. 

És autor de quaranta-set obres teatrals, entre d’altres: Berenàveu a les fosques; La desaparició de Wendy; Revolta de bruixes; Descripció d’un paisatge; El manuscrit d’Ali Bei; Desig; Fugaç; E.R; Testament; El gos del tinent; Olors; L’habitació del nen, Salamandra o Soterrani.

Ha estat guionista de sèries de televisió de gran èxit com Poblenou, Nissaga de Poder, Laberint d'ombres  Ventdelplà, Amar en tiempos revueltos i La Señora.
Algunes de les seves obres han estat portades al cinema per Ventura Pons, Actrius (1996) i Testament amb el títol Amic/Amat (1999).

La seva trajectòria com a dramaturg i guionista ha estat reconeguda amb diversos guardons: el Premi Nacional de Teatre (1995), la Creu de Sant Jordi (1997), el premi de la Institució de les Lletres Catalanes de guions audiovisuals (1998), el Premi Max d'Honor (2010), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2013) i la Medalla d'Honor de la SGAE (2015). 

A l'eBiblio podeu llegir alguna de les seves obres i també la biografia: Papitu: El somriure sota el bigotiun repàs a seva vida escrita per la seva filla, Carlota Benet.


Més informació a:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada