dimecres, 5 de maig del 2021

RECOMANACIÓ CÒMIC

Mantenemos una lucha constante contra el olvido, que intenta borrar el pasado. Pero nuestra memoria es limitada y traicionera, por eso el ingenio humano inventó formas de mantener un instante en el tiempo. Creamos el dibujo y la escritura… Y también la fotografía, capaz de retener un destello de existencia.

Avui us recomanem, Regreso al Edén de Paco Roca, un còmic amb tocs autobiogràfics en el que, a partir d'una fotografia familiar de la protagonista, Antonia,  l'autor ens porta l'Espanya de la postguerra. La lluita quotidiana i el dia a dia d'una família treballadora, humil, com podria ser qualsevol altra i amb la que molts i moltes ens podem identificar o reconèixer les situacions que viuen els personatges. 

Per què és tant important aquesta fotografia per a Antonia? La memòria i els records estan molt presents durant tot el relat, temes que Paco Roca ha tocat en altres de les seves obres, com La casa o Los surcos del azar. Des de l'elecció del format apaïsat, els tons sèpies, l'ús del blanc i negre, el disseny de cada pàgina, l’inici, el final i vinyetes que se't queden ben gravades, Regreso al Edén és una obra molt cuidada,  plena detalls i sensibilitat i tot un homenatge a les dones que van viure aquella època. Un obra emotiva, que realment t'arriba i que no ens cansem de recomanar. No us el perdeu!

https://bit.ly/3eigD65

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada