dimarts, 28 de juny del 2011

L'estiu temps de lectura

De casa a l'escola i, després d'una llarga jornada, els deures, les activitats extraescolars i altres tasques acadèmiques que col·lapsen sovint les agendes dels estudiants durant el curs escolar. Trobar una mica de temps lliure per llegir per plaer sembla una missió gairebé impossible per a molts nens i joves. Per això, les llargues vacances d'estiu representen una excel·lent oportunitat per gaudir de la lectura. A més de ser una activitat tranquil·la i entretinguda, ajuda a reforçar en els alumnes les destreses lingüístiques adquirides en les aules

Escollir la lectura
El catàleg de títols de Literatura Infantil i Juvenil inclou 52.837 obres. Segons les últimes xifres oficials de la Federació de Gremis d'Editors, l'any 2009 es van editar un total de 12.112 títols de literatura infantil i juvenil, el 55,7% corresponent a novetats o primeres edicions. Aquestes xifres amplien més de per si el ja extens catàleg de llibres per a aquest sector, que s'eleva a 52.837 obres.
Per triar les lectures més precises a cada edat i perfil, es pot recórrer a diferents recursos en línia. Dos dels més recomanables són les Guies de Lectura de Literatura Infantil i Juvenil i el cercador del Servei d'Orientació a la Lectura (SOL), dos serveis gestionats per la Fundació Germán Sánchez Ruipérez, una de les institucions espanyoles més actives en el foment de la lectura.



Consells als pares:

Ajudar-lo a triar: una obra inadequada pot frustrar les ànsies de lectura dels més joves. És fonamental que els progenitors ajudin a seleccionar els títols més adequats a la seva edat, però també al seu nivell de lectura.

Atendre als seus gustos: els pares han de permetre que els fills participin de l'elecció i que aquesta sigui d'acord a les seves preferències temàtiques de ficció, fantasia, història, còmics, etc. D'aquesta manera, se sentiran més motivats per la lectura.


Demostrar interès: interessar-se pel que llegeixen, preguntar-los per l'argument i comentar en comú, crea un nexe d'unió significatiu entre pares i fills i revela la satisfacció que representa per als progenitors l'activitat lectora.


No només llibres: la lectura no ha d'estar cenyida únicament a obres literàries. Per practicar, es pot fer ús també de revistes, catàlegs, manuals o guies interessants per als nens i joves.


Explotar la biblioteca: l'estiu és un bon moment per treure partit a tots els avantatges que ofereixen les biblioteques públiques. A més de poder obtenir les últimes novetats literàries en préstec, moltes d'elles s'organitzen en els mesos estivals activitats específiques per al públic infantil i juvenil.

La lectura a l’estiu serveix també per no perdre l’hàbit lector dels joves. Durant les vacances escolars, nens i joves poden aparcar per un temps els llibres de text i substituir-los per altres materials de lectura molt més divertits i entretinguts. El temps ja no és una excusa, les llargues jornades estivals propicien un acostament dels nens i joves a la lectura en un context dissociat de l’àmbit acadèmic, més proper al concepte de "llegir per plaer" que al de "llegir per obligació", amb el què, sovint, els escolars identifiquen aquesta activitat.





(Font: www.recbib.es)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada